Motor Neden Kitler
Yamaha Xmax 250 Motor Neden Kitler (Motor Neden Kitler)
Motosiklet sahibi olmak, düzenli bakım ve kontrol gerektiren önemli bir sorumluluktur. Düzenli olarak motor yağının değiştirilmesi önemlidir. Sadece motosikletin yağını düzenli olarak değiştirmeniz, motorun ömrünü uzatabilir. Yapmanız gereken başka önemli kontroller olsa da, hiç biri yağsız kalmış bir motordan daha kötü değildir. Yağsız kalmış bir motor iç hasarlara yol açabilir ve motor kitlenmesine neden olabilir.
motor kitlenmesine bir motorda, karşılaşabileceğiniz en ciddi ve en maliyetli sorunlarından biridir. Bir motor kilitlendiğinde, meydana gelen hasarlar nedeniyle genellikle komple değiştirilmek durumunda kalır.
Yamaha Motor Kilitlenmesi Nedir?
Motor kitlenmesi, motorun kilitlenmesi ve hiç dönmemesi anlamına gelir. Motorun yatak sarması, aşırı ısınma veya yağlama eksikliğinden kaynaklanır. Yağsız kalan bir motorun hareketli parçaları birbirine sürtünerek muazzam bir ısı oluşmasına neden olur. İlk belirti motor gücü kaybı olabilir. Ayrıca motorun sesinde bir değişiklik fark edebilirsiniz.
Yamaha Motor Neden Kitlenir
Genellikle motor çalışmadığında, çoğu kişi sorunun aküden kaynaklandığını düşünür. Kısmen bu doğru olabilir. Gece farlarınızı açık bırakırsanız veya iç lambalardan birini açık unutursanız, akü biterek aracın çalışmamasına neden olabilir. Bitmiş bir akü ile kitlenmiş bir motor arasındaki fark, neyin çalışıp neyin çalışmadığıdır. Akünüz bittiğinde motosikletin diğer elektronik bileşenleri de çalışmaz. Motor kitlendiğinde ise elektronik bileşenler çalışır fakat motor çalışmaz.
Bir motor, genellikle yetersiz yağın neden olduğu mekanik arızalar kaynaklı kitlenebilir. Motor yağı eksikse veya tamamen bitmişse ya da yağın dolaşımı ile ilgili bir sorun varsa, metal parçalar birbirine sürtünecek ve yüksek derece ısı üretecektir. Motor yağı, silindir duvarları ile pistonlar arasında ince bir katman oluşturur. Eğer bu tabaka olmazsa, çok fazla sürtünme oluşur ve dolayısıyla metal kazıma meydana gelir. Aşırı ısı, dahili bileşenlerin genleşmesine ve bozulmasına neden olacak, yataklar krank miline ve eksantrik miline çarpacak ve motorun kilitlenmesine neden olacaktır. Bazı durumlarda aşırı ısı nedeniyle parçalar birbirine kaynayabilir ve pistonlar motor bloğunu delerek dışarı doğru fırlaması gibi durum söz konusu olabilir.
Motorun yağ seviyesinin düşük olduğuna dair bazı belirtiler; yanık yağ kokusu, motorun aşırı ısınması, gösterge panelinde sürekli veya ara sıra yanıp sönen yağ basınç lambası, motordan gelen vuruntu ve tıkırtı sesleri, düşük motor performansı sayılabilir.
Kopan bir triger kayışı veya zamanlama zinciri gibi diğer mekanik problemler, motor parçalarının çarpışmasına ve motorun kilitlenmesine neden olabilir. Seyrek yağ değişimleri ve arızalı bir yağ pompası da motorun yatak sarmasının başlıca nedenleridir. Arızalı bir yağ pompasını mümkün olduğunca erken tespit etmek oldukça önemlidir.
Bir motosiklet uzun bir süre kullanılmazsa, pas oluşabilir ve aracın motoru kilitlenebilir. Piston segmanları zamanla paslanabilir ve motorun kilitlenmesine neden olabilir. Bu durum genellikle eski motosikletlerde görülmektedir. Böyle bir durumda, tüm silindirlerdeki bujileri sökün ve silindirleri motor yağıyla doldurarak birkaç gün bekletin. Ardından motoru bir mafsallı kol ile döndürmeye çalışın. Eğer dönerse, motoru kurtarabilirsiniz. Dönmezse, motoru söküp tekrar inşa etmeniz gerekir. Motoru sadece ayda bir kez çalıştırarak tüm bunlardan kurtulabilirsiniz.
Hareketli parçaların başına gelebilecek tek şey pas değildir. Bileşenlerin kırılması da mümkündür. Bu sorun valflerde, piston kollarında veya pistonlarda meydana gelebilir. Herhangi bir parça koparak, motorun herhangi bir yerinde sıkışıp kalabilir. Böyle bir kusur motorun dönmemesine neden olabilir.
Motorun yanma odasına su girdiğinde ise hidrokilitlenme meydana gelir. Su, hava-yakıt gibi sıkıştırılamadığından, pistonlar en tepeye kadar ulaşamaz ve motorun aniden durmasına neden olur. Böyle bir durumda, düşük devirlerde çok fazla hasar meydana gelmez. Ancak yüksek devirlerde piston kollarının yamulması, kırılması ve pistonların delinmesi garantidir. Motorda hidrokilit oluştuğunda, bujileri çıkarın ve motoru çalıştırın. Eğer motorun içinde hasar oluşmadıysa, içerideki su dışarı atılacaktır.
Buhar kilitlenmesi ise genellikle düşük basınçlı yakıt sistemine sahip eski motosikletlerde görülür ve bir yakıt sistemi sorunudur. Yakıt hatlarındaki veya yakıt pompasındaki benzin sıvı halden gaz haline geçerek motoru yakıtsız bırakır ve motor çalışmayı durdurur. Böyle bir durum meydana geldiğinde, motor sendelemeye başlayacak, güç kaybedecek ve ardından duracaktır. Bu durumda motor, buhar tekrar sıvı hale dönene kadar soğutulmalıdır. Hemen çalıştırmanız gerekiyorsa, yakıt pompasına ve yakıt hatlarına biraz soğuk su dökmeniz daha hızlı sıvı hale dönmesinde işe yarayabilir.
Yamaha Moto Master Debriyaj Teli Makalesi İçin Tıklayınız.