Yamaha MT-09 20.000 KM Bakımı
YAMAHA MT-09 20.000 KM BAKIMINDA NELER DEĞİŞİYOR
Yamaha MT-09 motosikletinizin muhakkak düzenli olarak bakımını yaptırmanız son derce önem arz etmektedir. Çünkü bir motosikletin bakımını zamanında yaptırmazsanız motosikletinizin ömrünü kısaltmış olursunuz. Ayrıca zamanında yapılmayan bakım kazaya da sebep olabilmektedir. Bu etkende kendi canınızı veya başkalarının canını tehlikeye atacağından periyodik bakımlarının atlanmaması gerektiğini bir kez daha vurgulayabiliriz. Yamaha MT-09 periyodik bakımlarınızı,
1,000 KM
10,000 KM
20,000 KM
30,000 KM
40,000 KM
50,000 KM
60,000 KM
70,000 KM
80,000 KM
90,000 KM
100,000 KM
Yıllık olacak şekilde yaptırmalısınız.
Yamaha MT-09 motosikletinizin 20.000 KM bakımı yapılırken ihtiyaç duyulan malzemeler,
Motosiklet yağ filtresi,
Motosiklet yağı,
Karter tapa pulu,
Buji,
Hava filtresi,
Bakım kiti
Bu malzemeler Yamaha MT-09 motosikletinizin 20.000 KM bakımı için gerekli ve önemli olan malzemelerdir ve mutlaka değişmesi gerekmekte olanlardır. Bu saydıklarımızın dışında ihtiyaç duyulabilecek sarf malzemelerde vardır. Bunlar;
Motosiklet zincir dişli kiti,
Motosiklet arka fren balatası,
Motosiklet ön fren balatası
Bu parçaların kullanım ömrü ise kullanım tarzına, yol ve yük şartlarına göre değişiklik gösteren parçalardır. Bu parçaların değişimine Yamaha MT-09 motosikletinizin kontrolleri yapıldıktan sonra karar verilmektedir.
Motosiklet Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Motosiklet tazyikli su üreten makineler ile yıkanmamalı, yıkanırken de elektronik aksamlara, kilometre saati üzeri su sıkılmamalı, elektronik devre ve röleler korunmalıdır.
- Egzoz susturucu içine su kaçmaması için susturucu çıkışı bir tıkaç yardımı ile kapanmalıdır.
- Sıcak motora ve fren disklerine su tutulmamalıdır.
- Yıkanan motorun üzerindeki sular silinerek kurutulmalıdır.
- Periyodik zamanlarda motorun boyası koruyucu cila ile temizlenmeli, siyah plastik aksamlara cila sürülmemelidir.
- Plastik aksamları kaliteli plastik temizleyicileri ile birlikte temizlenmelidir.
- Her motosikletin belli zamanlarda, yola çıkmadan, yoldan dönünce grenaj vidaları ve tüm cıvataları gözden geçirilmeli, gevşek olanların uygun anahtarlarla sıkılmalı, sıkma esnasında cıvata ve vidalara zarar verilmemelidir. Sık sık gevşeyen cıvataların da özel ilaçlarla sıkılması tavsiye edilir.
- Sıvı soğutma sistemi kullanan motorlarda yola çıkmadan antifriz seviyesi kontrol edilmeli, eksik ise motor soğuk iken tamamlanmalıdır.
- Her antifrizin belli bir kullanım ömrü vardır, belli zamanlardan sonra değiştirilmesi gerekmektedir. Mecbur kalınmadıkça su ilavesi yapılmamalıdır.
- Fren hidrolikleri seviyesi kontrol edilmeli, hidrolik yağlar belli zamanlarda tavsiye edilen marka ve cinslerle değiştirilmelidir. Ön ve arka fren balatalarının aşınma seviyeleri de gözden geçirilmelidir.
- Her motorun periyodik yağ değişim km si ve zamanı vardır. Kullanılmayan motosikletlerde yağın ömrü bir yıldır. Aksi takdirde yağın yağlama özelliğini kaybetmesi söz konusudur. Her motosikletin el kitapçığına bakılarak üretici firmanın önereceği yağ kullanılarak önerilen sürede değişim yapılmalıdır. Yağ filtresinin her yağ değişiminde değişmesinde yarar vardır. Her yağ değişiminde karter tapa contasının değişmesi tavsiye edilir.
- Her dişli ve zincirin bir ömrü vardır. Bakımı yapılmayan zincirler deforme olmaya, hatta sert kullanımlarda koparak sürücünün hayatını tehlikeye sokabilmektedir, motosiklete zarar verebilmektedir. Zincirler oringli ve düz olarak kullanılmaktadır.
- Kötü ve bakımsız lastiklerin sürüş keyfini kaçırdığını biliriz. Üstelik bakımsız bir lastiğin sürücüyü hayati bir tehlikeyle burun buruna getirebileceğini de…
İlgili Maklaleler İçin Tıklayınız
Yamaha Motosiklet Teli Neden Kopar Makalesi İçin Tıklayınız.