Lastik Tamir ve Değişim Hizmeti
1) Yamaha Motosiklet Lastiği Neden Tamir Edilmelidir?
Motosiklet lastikleri bir çok Farklı sebeplerden dolayı patlayabilmektedir. Motosiklet lastiğinin patlayan kısmının tamir edilmesi gerekmektedir. Bu durumda patlayan lastikleri fazla zorlamamak gerekir. Hasarın tespit edilmesi gerekir ve tespit edildiğinde motosiklet lastik tamiri yapan bir yere götürmek gerekir. Motosikleti tamir ettirebilmek için alanında uzman olan yerlere götürmek ve onların bilgisinden faydalanmak gerekmektedir. Uzmanlardan bilgi almak önemlidir fakat aynı zamanda motosiklet hakkında bazı acil durumları motosiklet kullanıcılarının da bilmesi gerekenler vardır.
Motosiklet kullanıcılarının lastik patlaması yaşanmasın diye önlem alınmaları gerekmektedir. Yedek lastik bulundurmaları da önem taşır. Motosiklet kullanıcılarının olası durumlara karşı yanlarında acil durumlarda arayabilecekleri tamirci numarası bulundurmaları iyi olacaktır.
Motosikletin patlayan lastiklerinin tamiri yapılmadan önce lastiğin dışarından incelenmesi gerekir. Sonrasında lastiğin yanak kısmında oluşabilecek hasarlara karşı onarım ve tamir yapılabilmesi için önce riskli bir hasar mı yoksa geçici bir hasar mı tespit edilmesi gerekir. Motosikletin lastiğindeki hasarın derecesi ve tamir edilebilir olup olmadığı bu şekilde ortaya çıkar.
2) Yamaha Motosiklet Lastik Tamir Kiti Kullanım Şekli
Motosikletin hasar alması durumunda motosikletin bütün parçalarının incelenmesi gerekir ve inceleme sonucu olarak hangi kısımda sorun oluştuğunun tespit edilmesi gerekir. Bu konuda ilk önce bilinmesi gereken şey herhangi bir farklı kokunun gelip gelmemesidir. Bunun yanı sıra lastiğin dışında da sorun oluşturabilecek diğer yerlerin de incelenmesi gerekir.
Motosiklet lastiklerinin tamir edilmesi için belirli tamir kitler bulunmaktadır. Lastik tamir kitlerinin nasıl kullanıldığı bilmek önemlidir. Ayrıca bu kitleri her zaman yanınızda bulundurmanız gereklidir. Lastik tamir kitlerinin kullanımı oldukça basittir. Bu kitin hortum kısmını çevirerek lastik sibobuna yerleştirmek gerekir. Daha sonra kutuyu dik bir şekilde tutunuz ve spreyin düğmesine basınız ki işlem gerçekleştirilmiş olsun.
3) Yamaha Motosiklet Lastik Değişimi Nasıl Yapılmaktadır?
- Motosiklet lastik değişimi yaparken deneyimli olan personel ile birlikte lastik sökme ve takma makinasıyla yapılması gerekir. Hemen arkasından da balans makinasına takılmalıdır.
- Lastik seçimi yaparken yasal zorunluluklara uyulmasına, lastik ebadına, hız sembolüne ve yük indeksine dikkat edilmesi gerekir.
- Lastik takılmadan önce yapılması gereken lastiğin iç yüzeyini ve dış yüzeyini kontrol etmektir.
- Lastik sökme, takma, balans ve lastik hava basıncı prosedürlerine uyulmalı gerekir. Ve supap her lastik değişikliğinde kesin olarak değiştirilmelidir.
- Lastik yanaklarında belirtilen montaj talimatları vardır bu talimatlara dikkat edilmeli ve uyulmalıdır.
- Jantın motosiklete montajında, fren sisteminin ve amortisör vidalarının tümünün fabrikanın belirlediği torks değerlerinde sıkılması gerekir.
- Motosikletin üreticisi tarafından belirlenen hava basıncının uygulanması gerekir.
- Lastik değişimi yaparken motosiklet zincir ayarının da yapılması gerekir. Normal duruma göre zincirin 1,5 cm. aşağı 1,5 cm de yukarıya. esneme yapması sağlanması gerekir.
Motosikletlerin lastikleri sadece patladığında değil fazla kullanılarak aşındığı zamanda değiştirilmesi gerekir. Bunun için lastik tamir ve değişim hizmeti oldukça önemlidir. Lastik tamir ve değişim hizmetini kaliteli bir yerde yaptırmakta lastik tamir ve değişimi kadar önemli bir olaydır.
4) İlk Kullanımda Lastikler
Yeni değiştirilen lastikler ideal olan performansını yakalayana kadar, yapılan ilk 300-400 km’lik bir yolda ani frenleme ve ani hızlanmalardan kaçınmalıdır. Motosiklet ortalama bir hızda kullanılmalı ve viraj açıları düşürülmelidir.